fbpx

Datum

Vijf redenen om te mediteren
In dit blog lees je meer over het nut van mediteren. We nemen hiermee graag wat misvattingen die er bestaan over dit onderwerp weg.
vijf redenen om te mediteren

In dit blog lees je meer over het nut van mediteren. We nemen hiermee graag wat misvattingen die er bestaan over dit onderwerp weg. 

1. Stress verlagen

Door te mediteren verlaag je je stress niveau. Het stresshormoon cortisol neemt direct af. Cortisol zorgt ervoor dat je tijdens een stresssituatie op de vlucht kan of kan vechten. Dat is heel handig als je uit een brandend huis moet rennen bijvoorbeeld. Maar wanneer je onnodige stress ervaart kan je steeds moeilijker ontspannen. Door iedere dag een moment te nemen om te mediteren, al is het maar vijf minuten, dan zal je zien dat je makkelijker keuzes maakt die gezond zijn voor jouw lichaam en geest. De cirkel qua stress verlagen is dan rond.

2. Je bent niet je gedachten

Mediteren zoals we dat doen tijdens onze yogalessen zou je kunnen zien als een manier waarbij je uitsluitend waarneemt wat er in je aandacht voorbij komt. Daardoor leer je je eigen patronen beter kennen. Hoe reageeer jij op het stil zitten of liggen? Wordt je onrustig? En wat doe je met die onrust? Zijn er gedachten, oordelen, gevoelens en fysieke gewaarwordingen waar je je bewust van wordt? Tijdens een meditatie leer je dat je je niet hoeft te hechten aan deze waarnemingen. “Een gevoel is een gevoel. Jeuk is jeuk. verdriet is verdriet. Onrust is onrust. En een gedachte is een gedachte.”  Door te oefenen kan je deze gewaarwordingen steeds meer laten passeren. Vaak ontstaat er na een meditatie een gevoel van ruimte en leer je stap voor stap te leven in het hier en nu. 

3. Focus

Door regelmatig te mediteren is het makkelijker om je koppie erbij te houden. Je bent minder snel afgeleid. Het multitasken verdwijnt uit jouw dag en de dingen die je doet doe je met onverdeelde aandacht.
 

4. Angstremmend

Omdat je meer rust ervaart gaan je ademhaling en je hartslag omlaag. We hebben het tijdens onze yogalessen vaak over hartcoherentie; dit gaat over de samenhang tussen je hartslag en je ademhaling. Hoe meer gelijkmatig je ademt, hoe rustiger je hart gaat pompen. Dit heeft een rustgevend effect op je brein, waardoor je je ontspannen voelt. Gevoelens van angst kunnen hierdoor verminderen. 

5. Betere nachtrust

Wanneer je mediteert verwerk je de prikkels die gedurende de dag bij je binnengekomen zijn. Tevens neemt het slaaphormoon melatonine toe wanneer je mediteert. Het is dus een topidee om even te mediteren voordat je gaat slapen. De slaapkwaliteit gaat omhoog waardoor je je overdag meer uitgerust voelt