fbpx

Datum

Verjonging en Ontspanning met de ayurvedische Abhyanga massage
Met deze ayurvedische olie massage, die je ook bij jezelf kan doen, voel je je meer ontspannen. Het werkt reinigend en verjongend.
jaartraject yoga050

In een tijd van perfectionisme, hoge eisen stellen en een tempo die vaak veel te hoog ligt heeft ons lichaam voeding, beweging en verzorging nodig.  Eeuwenlang hebben mensen over de hele wereld genezing en verjonging gevonden. Een van deze tijdloze tradities is Abhyanga, een Ayurvedische massage-techniek die niet alleen het lichaam kalmeert, maar ook de geest voedt.

Wat is abhyanga

Abhyanga is afgeleid van de oude Ayurvedische traditie, een holistisch genezingssysteem dat zijn oorsprong heeft in India. Het woord “Abhyanga” komt van de Sanskrietwoorden “abhi” en “anga”, watz “naar” en “ledemaat” betekent. Het beschrijft een rituele massage waarbij warme kruidenoliën worden gebruikt om het hele lichaam te masseren.

De Voordelen van Abhyanga

Ontgifting en Reiniging: Abhyanga stimuleert de lymfestroom, waardoor gifstoffen worden afgevoerd en het lichaam wordt gereinigd.

Verjonging van de Huid: De oliën gebruikt in Abhyanga hydrateren de huid diep, verbeteren de bloedcirculatie en bevorderen een gezonde, stralende teint.

Kalmering van de Zenuwen: De zachte massagebewegingen en de warmte van de oliën kalmeren het zenuwstelsel, waardoor stress en spanning worden verminderd.

Verbeterde Slaap: Regelmatige Abhyanga kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit door het kalmeren van de geest en het bevorderen van diepe ontspanning.

Versterking van het Immuunsysteem: De massage helpt bij het stimuleren van de circulatie van lymfe en bloed, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt.

Hoe Abhyanga te Praktiseren

Kies de Juiste Oliën: Traditioneel worden warme oliën zoals sesamolie, kokosolie of een mix van Ayurvedische oliën gebruikt voor Abhyanga. Kies een olie die past bij jouw constitutie (dosha) of overleg met een Ayurvedisch specialist.

Verwarm de Olie: Verwarm de olie lichtjes tot een aangename temperatuur voordat je begint met masseren. Zorg ervoor dat de olie niet te heet is om brandwonden te voorkomen.

Neem de Tijd: Neem de tijd voor de massage en voer de bewegingen langzaam en met aandacht uit. Begin bij de ledematen en werk langzaam naar het hart toe.

Masseer met Liefde: Laat liefdevolle intenties doordringen in elke massagebeweging. Dit helpt niet alleen bij het ontspannen van de spieren, maar ook bij het kalmeren van de geest.

Geniet van de Voordelen: Na de massage, laat de olie enige tijd intrekken voordat je een warme douche neemt. Voel de diepe ontspanning en verjonging die Abhyanga met zich meebrengt.

Conclusie

Abhyanga is veel meer dan alleen een massage. Het is een tijdloze praktijk die het lichaam, de geest en de ziel voedt. Door regelmatig Abhyanga in je routine op te nemen, kun je de voordelen van deze eeuwenoude traditie ervaren en jezelf helpen om in balans te blijven te midden van de uitdagingen van het moderne leven. Dus neem de tijd, geef jezelf over aan de rustgevende aanraking van Abhyanga, en omarm de helende kracht die het te bieden heeft.

 

3. Houding en lichaamsbewustzijn

 

De meeste mensen geven veel aandacht aan het denken. Hierdoor verdwijnt het contact met het lichaam soms een beetje. Yoga moedigt je aan een goede lichaamshouding aan te nemen vanuit het voelen, ademen en bewegen. Hierdoor kunnen fysieke klachten verminderen en voorkom je blessure en vergroot je het bewustzijn van je lichaam. Dit kan helpen bij het verminderen van rugpijn en het voorkomen van blessures.

4. Stressreductie

Door te bewegen, je ademhaling te vertragen, te mediteren en te leren om je aandacht in het hier en nu te houden wordt je stress-level lager. Je stresshormonen worden verlaagt, je para-sympatische zenuwstel wordt actief waardoor je ontspant en je ervaart rust. Je hartgezondheid gaat omhoog, je emotionele welzijn verbeterd en je lichaam wordt schoner. Dit zijn grote effecten die door regelmatig te oefenen te merken zijn. Oefen met zachtheid, geduld en compassie. 

Let op, yoga is geen quick fix. Het is iets dat je moet onderhouden. Zorg ervoor dat je routines maakt in je dag, waardoor gezonde gewoontes zoals je yogabeoefening bij je leven gaat horen.