fbpx

Datum

Zwangerschapsyoga voor sneller herstel na de bevalling
zwangerschapsyoga in groningen

Zwangerschapsyoga zorgt ervoor dat je ontspannen en vol vertrouwen je bevalling ingaat. Maar de kennis die je opdoet tijdens deze lessen spelen ook een waardevolle rol bij het herstel na je bevalling. In dit blog leg ik er meer over uit:

Herstel van de bekkenbodem

Zwangerschapsyoga brengt meer bewustzijn naar je bekkenbodem. Je voelt makkelijker of je spieren gespannen of ontspannen zijn. Deze spieren zijn tijdens de zwangerschap en bevalling vaak zwakker geworden. Door middel van een correcte ademhaling en yoga oefeningen kunnen vrouwen de functionaliteit van deze spieren verbeteren en problemen zoals incontinentie of rugklachten helpen voorkomen.

Verlichting van spanning en stress:

Tijdens de kraamperiode ervaren veel vrouwen spanning en stress doordat je op emotioneel en fysiek gebied aardig wordt uitgedaagd. Je slaapt minder, misschien geef je borstvoeding, je hormoonhuishouding viert feest en je moet wennen aan je rol als moeder. Met  ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken die ik je leer verminder je stress. 

Verbetering van je lichaamshouding:

Tijdens je zwangerschap kan je lichaamshouding veranderen door het extra gewicht aan de voorkant van je lijf en de veranderingen in het zwaartepunt. Door zwangerschapsyoga word je je hier bewust van. We richten ons op het versterken van de spieren die nodig zijn voor een goede lichaamshouding. Dit kan helpen bij het verminderen van rugpijn en het voorkomen van toekomstige problemen met de houding.

Bevorderen van lichamelijk herstel:

Na je bevalling is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Je hebt een topprestatie geleverd en je lichaam voelt waarschijnlijk beurs aan. In je baarmoeder bevindt zich een wond omdat je placenta losgelaten heeft. Ook je bekkenbodem heeft rust nodig. En vergeet je hormoonhuishouding niet. Door rust komen je hormonen sneller in balans. Zwangerschapsyoga biedt zachte, maar effectieve oefeningen die je lichaam kunnen helpen sterker te worden zonder overmatige belasting. Zelfs in het kraambed kan je al een paar simpele oefeningen doen om je ontspannen. 

Emotionele ondersteuning:

De kraamtijd kan emotioneel uitdagend zijn, en zwangerschapsyoga biedt niet alleen fysieke voordelen, maar ook emotionele ondersteuning. Vanaf zes weken na je bevalling mag je rustig aan beginnen met bewegen. Je bent van harte welkom om mee te doen met mijn reguliere yogales. Het samen beoefenen van yoga met andere vrouwen kan een gevoel van gemeenschap en verbondenheid creëren, wat essentieel is voor het welzijn van nieuwe moeders.

Zwangerschapsyoga kan je beoefenen tot je laatste weken van van je zwangerschap. Het is echter altijd belangrijk om te luisteren naar je lijf. Tijdens het herstel na je bevalling is het belangrijk aan te geven bij je yogadocent dat je onlangs bevallen bent. Dan houdt hij of zei er rekening mee. 

Ik zie je heel graag in een les of workshop. Heb je nog vragen? Schroom niet een mailtje of appje te sturen!