fbpx

Datum

Thuis aerial yoga doen
Wil je aerial yoga thuis doen, maar weet je niet of en hoe je een aerial yoga doek veilig kan bevestigen? In dit blog lees je hoe je te werk gaat!
yogablog

Op het Yoga Festival Terschelling hing ik voor het eerst met een paar fijne yoga-collega’s in de aerial doeken. Ik was verkocht en wilde deze vorm van yoga vaker doen. Maar helaas was dit geen optie, omdat in Groningen geen aerial yoga geboden werd. Toen ik een paar jaar later de stap durfde te maken een eigen yogastudio te openen, was het mijn grootste wens om aerial yoga aan te bieden. Sinds september 2018 is dit werkelijkheid geworden!

Inmiddels hebben meerdere enthousiastelingen die wekelijks naar mijn lessen komen een aerial yoga doek thuis. Echtgenoten worden aan het werk gezet om  draagbalken achter gipswandjes tevoorschijn te toveren, zodat het aerial doek opgehangen kan worden. Leuk! Omdat ik steeds vaker de vraag krijg of je ook zo’n doek thuis kan installeren, is het tijd voor een blog over dit onderwerp. Hieronder lees je wat je nodig hebt en hoe je een doek bevestigd.

Dit heb je nodig

  • Plafond van minimaal 2.00 meter hoog
  • Plafond van beton
  • Of een (houten) balk op 2 meter hoogte
  • Twee gesloten schroefhaken (geen schommelhaken) waaraan 125 kg per schroef aan kan hangen
  • Een aerial doek
  • Twee carabiners
  • Eventueel twee slings
  • Eventueel twee daisy chains
  • Zorg ervoor dat je een timmerman of iemand die goed kan klussen inschakelt. Gebruik gecertificeerd materiaal zodat je er zeker van bent dat je materiaal goed bevestigd is en er geen ongelukken gebeuren. Je bevestigt het aerial doek op eigen risico, dus een dubbelcheck op veiligheid is niet verkeerd.

Is je plafond hoog en sterk genoeg, dan kan je aan de slag!

Bevestiging aan een plafond van beton

Je kunt in een plafond van beton twee gaten boren en gesloten haken (dus geen schommelhaken) waaraan tenminste 125 kg per haak kan hangen. Omdat je heen en weer beweegt (schommelen in het doek), moet de draagkracht van het materiaal waarmee je werkt veel groter zijn dan alleen je lichaamsgewicht. De haken plaats je op schouderbreedte aan het plafond en bevestig je met een chemisch spuit-anker.

 

Bevestiging om een balk

Een andere manier om je aerial yoga doek te bevestigen is door een sling om een balk heen te slaan, zoals ik gedaan heb op de foto bovenaan dit blog. Een sling is supersterk en wordt veel gebruikt door bergbeklimmers. Onder de sling wikkel je een stuk jute, zodat je sling door wrijving met de balk niet warm wordt en daardoor gaat slijten. Wanneer je slings gebruikt, heb je dus geen haken nodig.

 

Bevestiging in een balk

Ik heb in de yogastudio in Groningen gekozen om de gesloten haken te bevestigen in houten balken. Om de doeken makkelijk in hoogte te verstellen heb ik aan de haken daisy chains bevestigd.

 

Bevestigingsmateriaal

Het laatste wat je dan nog nodig hebt is een set van 2 carabiners waar je het doek aan vast knoopt. In de webshop koop je gecertificeerd materiaal. Neem maar eens een kijkje.

In deze video leg ik je uit hoe je je aerial yoga doek om je karabiner knoopt, zodat je deze kan ophangen aan de haken of daisy chains aan je plafond of balk:

Oefen veilig!

Er worden veel video’s aangeboden op het internet waarmee je een hoop inspiratie op kan doen. Maar let goed op, er staan een hoop video’s op die wat mij betreft niet veilig zijn om thuis te oefenen. Oefen met respect voor je lichaam. Let op je ademhaling, wees je bewust van wat je voelt, gebruik je core om je rug te beschermen en wanneer je vragen hebt, stel ze dan in een les of hieronder dit blogbericht. Wellicht maak ik binnenkort een video voor je met fijne aerial yogaoefeningen voor thuis. Ik houd je op de hoogte!

 

P.s. Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en krijg direct toegang tot exclusieve winacties, kortingsacties en een kijkje achter de schermen.