fbpx

Datum

5 tips voor een ontspannen zwangerschap
Zwangerschapsyoga Groningen

Zwanger zijn brengt grote veranderingen met zich mee. Je lichaam verandert je hormonen zijn hard aan het werk en naast de roze wolk, waarover het vaak gaat in de media en misschien ook je omgeving, bestaan er ook dagen dat je je even niet fijn voelt.

Toen ik drie jaar geleden zelf zwanger was, bood yoga mij ontspanning en vertrouwen. Bewegen, ademen en ontspannen waren dingen die hielpen.  Na het volgen van een uitgebreide zwangerschapsyoga opleiding , wilde ik mijn kennis graag doorgeven! Inmiddels heb ik in mijn lessen al een heleboel zwangere vrouwen mogen ontvangen. Het is prachtig om begeleiding in de vorm van yoga te kunnen bieden. Hieronder deel ik vijf tips voor een ontspannen zwangerschap:

 

1. Zwangerschap en yoga

Zwangerschapsyoga biedt je een moment in de week om stil te staan bij je veranderende lichaam en het kindje dat groeit in je buik. Vaak vullen agenda’s zich met werk, sociale activiteiten, cursussen en het huis dat nog verbouwd moet worden vanwege de komst van de kleine. Herkenbaar? Veel vrouwen zijn aan het einde van de dag moe en dat is niet zo vreemd. Je bent een kind aan het bouwen en dat kan je er moeilijk eventjes tussendoor doen.

Met yoga breng je je aandacht van het denken naar je zwangere lichaam. Wat is er te voelen? Wat gebeurt er in je hoofd? Kan je je aandacht in het hier en nu houden? Door te bewegen werk je aan krachtige en soepele spieren. Met ademhalingstechnieken breng je je lichaam en geest tot rust. En door ontspanningsoefeningen ontwikkel je rust en doe je nieuwe energie op.

2. Ontspanning

Als je zwanger bent is het extra belangrijk om te ontspannen. Een groot deel van jouw gezondheid – en die van je baby – hangt af van hoe jij je voelt. Wanneer jij je senang voelt, is je kindje dat vaak ook. Daarom is het goed om regelmatig contact te maken met je lichaam. Door te bewegen breng je je focus vanuit het denken naar het huidige moment. Maak bijvoorbeeld een wandeling of volg een zwangerschapsyogales.

Hoe rustiger je ademtempo, des te rustiger je lichaam en je geest zijn. Tijdens je zwangerschap heb je meer behoefte aan zuurstof. Met een rustigere ademhaling zorg je er tijdens je bevalling voor dat je baarmoeder meer zuurstof krijgt. Door de ademhalingstechnieken die je leert tijdens de zwangerschapsyogalessen  te oefenen, voel je je meer ontspannen gedurende je dag. Door dit te oefenen, kan je deze techniek makkelijker inzetten tijdens je bevalling. Door bijvoorbeeld vier tellen in te ademen en vijf tellen weer uit te ademen gedurende een tot vijf minuten, ontspan je al een heel stuk.

3. Vertrouwen

Hoe vaak hoor je wel niet verhalen over nare bevallingen?  En hoe vaak zie je in films en TV-series gillende barende vrouwen in een ziekenhuisbed? Brrr.. dit zijn geen fijne beelden als je het mij vraagt. Ik heb nieuws voor je: de meeste bevallingen zijn, naast een vorm van topsport is voor je lijf , prachtig! Op de website Mooiebevallingen.nl staan mooie bevallingsverhalen en zelfs hele mooie en nette video’s die je kan bekijken. Je lichaam is erop  gebouwd om een kind te laten groeien in je buik en deze op de wereld te zetten. Naast het lezen van positieve bevallingsverhalen kan je iedere dag mantra’s die je een positief, bevestigend gevoel geven. Bijvoorbeeld: “Ik heb vertrouwen in mijn lichaam en mijn kindje.” Ook yoga helpt je contact te maken met je lijf en je baby.

4. Verbinding

Ook al draagt de vrouw het kind en voelt zij verbinding met het groeiende kind in haar buik, is verbinding met je partner en  de mensen die het dichtst bij je staan belangrijk. De roze wolk is soms een beetje grijs. Onderschat de werking van je hormonen niet. En het feit dat de komst van een kleine je hele leven op z’n kop zet. Praat over je wensen, twijfels, onzekerheden en verlangens. Op deze manier kan je vanuit verbinding samen groeien naar een leven als ouder of verzorger. Wanneer je je niet prettig voelt is dit minstens zo belangrijk. Deel je gedachten en gevoelens en laat je omgeving je helpen.

5. Kennis en voorbereiding

Door je voor te bereiden op de naderende bevalling, kan je handelen op de manier die het best bij je past. Het schrijven van een geboorteplan is aan te raden. Wat wil je wel en wat juist niet? Echter, zwanger zijn en bevallen gaat helaas niet gepaard met het hebben van controle. Houd er rekening mee dat je bevalling waarschijnlijk anders verloopt dan dat je van te voren had bedacht. Wees open en heb vertrouwen.

Ben je zwanger in Groningen en wil je eens een les zwangerschapsyoga bijwonen? Dan ben je van harte welkom voor een proefles!