fbpx

Datum

Neem voldoende rust tijdens de donkere maanden

De koude maanden van het jaar zijn in volle gang. De herfst en de winter vragen je naar binnen te keren. Het is een tijd van introspectie. Bomen sparen hun energie door de blaadjes los te laten, dieren nemen rust en het water bevriest. Ook wij mensen hebben vaak in de winter meer tijd om te cocoonen. Je trekt jezelf vaker even terug, slaapt wat meer en creëert vaker een moment voor jezelf. Onze maatschappij vraagt ons echter naar buiten te treden, wat zorgt voor disbalans. Dit heeft vaak een lage weerstand, vermoeidheid en griep als gevolg. Neem in dit geval voldoende rust en sla je yogales een keer over. (Je hebt twee weken speling tijdens je abonnement. Je les een andere keer inhalen is daarom prima).

Van klanten hoor ik de laatste weken dat het nu razend druk is op het werk. En qua privé is er vaak weinig ruimte om even niets te doen. De verjaardag van de Sint moet gevierd worden, kerst is in aantocht, en de drukte van het gewone leven komt daar natuurlijk gewoon tussendoor. Een druk leven kan lijden tot stress, minder gezond eten en het vinden van te weinig rust. Hiervoor lijkt  men er in de winter een extra hoge prijs voor te betalen als men de natuurlijke behoefte van de herfst en de winter negeert. Daarom lees je hier vijf tips om  in balans te blijven:

 1. Me time

  De herfst en de winter zijn maanden waarin yin-energie hoog is. Dit is de energie van vrouwelijkheid, die je vraagt om te vertragen en te verzachten. Deze energie is in onze drukke Westerse maatschappij een beetje ondergewaardeerd. We zijn gewend om te handelen vanuit het denken, je yang-energie. Deze energie gaat over dingen doen vanuit ratio. Om niet uit balans te raken in deze yin-periode, neem je daarom meer tijd voor jezelf.  Lees een goed boek, neem een warm bad, ga een dagje naar de sauna of geniet van een avondje bankhangen. Zo gaat je yang-energie iets omlaag en is er ruimte voor yin energie.

 2. Voeding

  In de koude maanden is onze spijsvertering sterker dan in de andere jaargetijden. Daarom is het belangrijk om wat steviger te eten dan in bijvoorbeeld de zomer. De frisse salade ruil je om voor een goed gevulde maaltijdsoep of een stevige stamppot. Wanneer je dit niet zou doen, wordt de kans groter dat je sterke spijsvertering je lichaamsgewicht te veel verminderd. Je gaat je dan fysiek minder fit voelen en mentaal onrustiger. Kaneel, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, zoethout, kruidnagel, verse gember, peterselie en basilicum, zijn voorbeelden van kruiden die je kan gebruiken in deze tijd van het jaar. Op Ayurveda.nl lees je meer over dit onderwerp.

 3.  Slaap voldoende

  Om je te kunnen focussen, ontspanning te ervaren en energie te hebben voor je dagelijkse activiteiten, heb je voldoende slaap nodig. Ga in de winter een uurtje eerder naar bed. Schermpjes uit, boekje lezen en heerlijk slapen!

 4. Lichaamsbeweging

  Het is belangrijk om te onthouden dat yin nooit zonder yang is. Naast het vertragen en naar binnenkeren, wil je je motor af en toe even aanzetten. Ga lekker naar buiten, doe yoga of doe een sport. Door even te bewegen kom je weer uit je hoofd en in je lijf. Daardoor kan je daarna weer wat makkelijker ontspannen.

 5. Luister naar wat je lichaam je vertelt

  Ben je toch wat uit balans? Ben je moe, snotterig of heb je een griepje te pakken? Luister naar wat je lijf nodig heeft. Namelijk rust! Tijdens mijn yogalessen heb ik de afgelopen weken veel snotterende en grieperige mensen gezien. Yoga is uiteraard fijn om te doen. Realiseer je echter wel dat een onderdeel van yoga is dat je luistert naar wat je nodig hebt, ook al is dat niet de meest makkelijke keuze. Wanneer je niet fit bent en toch gaat werken, overmatig bewegen, of yoga doet, duurt herstel langer. Daarnaast bestaat er ook nog de kans dat je anderen aansteekt. Blijf dus lekker thuis en neem de tijd om te herstellen.

 

Geniet van je dag en je rust!
Liefs Hilke

 

P.s. Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en krijg direct toegang tot kortingsacties, nieuwe workshops en een kijkje achter de schermen.