fbpx

Datum

5 voordelen van Aerial Yoga
aerial mini retreat

Het is algemeen bekend dat je van yoga ontspannen wordt. Kun je nagaan wat er gebeurt als je de Indiase bewustzijnsoefeningen zwevend in de lucht uitvoert. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Hieronder lees je vijf redenen om aerial yoga te doen:

1: Ideaal om met aerial yoga te beginnen

Is yoga nieuw voor je en denk je dat je er lenig en sterk voor moet zijn? Niets is minder waar! Bij iedere vorm van yoga luister je naar wat je lichaam je vertelt. Wanneer je bijvoorbeeld bij een vooroverbuiging je handen niet op de grond kan zetten, dan buig je je knieën. Daar is helemaal niets mis mee. Het aerial yoga doek, ook wel yogahangmat genoemd, biedt ondersteuning bij alle houdingen die beoefend worden. Je zweeft als het ware in de lucht, terwijl het doek je maximaal ondersteunt. Hierdoor is het ineens wel mogelijk om houdingen te oefenen die zonder het aerial doek onmogelijk lijken. Iedere les heeft een ander thema en je kunt kiezen uit een active aerial yoga en restorative aerial yoga.

2: Spanning verdwijnt

Bij aerial yoga heb je maar drie dingen nodig: je lichaam, de zwaartekracht en een doek dat bevestigt is aan het plafond. Het doek maakt de oefeningen niet alleen gemakkelijker, maar haalt ook de compressie uit de wervelkolom en spanning uit nek en schouders. Dit levert een gevoel van ruimte op in je lijf dat vleugels geeft tijdens de les en een ultieme ontspanning na afloop.

3: Werken aan een sterk lichaam

Het aerial yogadoek biedt zowel ondersteuning als uitdaging. Wanneer je bijvoorbeeld je ene voet in het doek zet en je andere op de grond, zoekt je lichaam naar balans. Je houdingsspieren worden hierbij geactiveerd. Daarom werk je tijdens iedere les aan een gezonde lichaamshouding. Naast de massage die je ontvangt aan het einde van de les van de docent, masseert het doek je spanning weg.

4: Vertrouwen in je lichaam

Tijdens de actieve aerial yoga beoefen je houdingen die je misschien nog kent van toen je kind was. Weet je nog hoe vaak je vroeger op je handen stond? En hoe vaak doe je dat nu nog? Het aerial yogadoek helpt je met gemak in de houding te komen. Een veel gehoorde reactie op een les is, “wow ik ben veel sterker dan ik dacht”.

5: Aerial yoga houdt je brein jong

Omdat je zweeft in het doek voel je je vrij. Bij deze vorm van yoga is er ruimte om te spelen. Hierdoor worden stresshormonen afgebroken. Je oefent op je eigen niveau waarbij je niets moet en je luistert naar wat je lichaam aangeeft. In een omkeerhouding is je oriëntatie even helemaal verdwenen. ‘Wat is links en rechts ook alweer?’, zeggen deelnemers vaak terwijl ze op de kop hangen. Onderzoek wijst uit dat wanneer je in een houding als deze verkeerd, je brein scherp blijft omdat het als het ware nieuwe verbindingen moet maken om te begrijpen wat boven, onder, links en rechts is.

 

Heb je altijd al eens een aerial yogales willen proberen? Meld je dan aan voor een proefles. De yogalessen worden gegeven aan het Damsterdiep 46, in hartje Groningen. Heb je vragen? Stuur een mailtje of reageer onderaan dit blog.