fbpx

Datum

Hoe onderhoud je je aerial doek?
yoga in groningen

Hoe onderhoud je het aerial doek thuis? Dat lees je in dit blog. Thuis zie ik dat mijn kinderen soms vlekken in de doek maken. Ook na mijn eigen (actieve) aerial yoga beoefening gaat de doek op den duur ruiken. Gelukkig zijn de aerial doeken heel makkelijk schoon te maken. Thuis hangt een wit doek aan het plafond terwijl er veel mee gespeeld wordt door kleine kinderen. 

In de yogastudio in Groningen hangen 13 doeken. Deze worden iedere drie maanden gewassen. Na iedere les spray ik ze in met een spray van water, een paar drupjes tea tree olie en een beetje wodka (ja echt :P).

Aerial doek wassen

Behandel je aerial doek net zoals een jurk die voorzichtig gewassen moet worden. Haal de karabiners eraf en haal de knopen eruit. Kies een wasprogramma dat niet warmer is dan 30 graden celcius. Het is het beste voor je aerial doek om het aan de lucht te laten drogen. De stof droogt snel, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Mocht het toch een keer handiger zijn om je doek in de droger te doen, dan kan dat ook. Maar let op, door de wasdroger slijt je doek sneller. Was je doek op een droge dag en hang het even buiten uit. Je doek is zo droog!

Voorkom beschadigingen aan het doek

Een aerial doek kan meer dan tweeduizend kilo dragen voordat het gaat scheuren. Je bent dus heel veilig als je lekker in je doek ligt. Maar scherpe voorwerpen zoals sieraden, horloges of scherpe ritsen in kleding kan je beter niet in aanraking brengen met het doek. Ze kunnen blijven haken en dat zou sonde zijn! Denk ook aan huisdieren die in het doek willen liggen. Onze kat Gerda mag er niet in ;). 

Doek vervangen

Na vijf jaar is de elasticiteit van het doek afgenomen. Het doek is nog steeds stevig, maar voor je eigen comfort is het raadzaam een nieuw doek aan te schaffen. 

Ophangmateriaal vervangen

Na vijf jaar wordt staal minder sterk. Er zal niet zomaar een karabiner of schroefoog doormidden breken.  Maar ik zag altijd; better safe than sorry. Vervang iedere vijf jaar je ophangmaterialen. Ook je slings of daisy chains zijn aan vernieuwing toe na vijf jaar.

Het onderhoud van je aerial doek is dus erg eenvoudig! Heb je toch nog vragen over je aerial doek? We beantwoorden ze graag!Laat het hieronder weten of stuur een mailtje!