fbpx

Datum

Vijf tips voor de beginnende yogi
In dit blog lees je vijf tips voor de beginnende yogi. Omdat het yoga-aanbod groot is, is het fijn om te weten waar je rekening mee kan houden.
yoga in groningen

In dit blog lees je vijf tips voor de beginnende yogi. Omdat het yoga-aanbod groot is, is het fijn om te weten waar je rekening mee kan houden. 

1. Leg de lat laag

Door de lat laag te leggen denk je minder en voel je meer. Hierdoor kan je makkelijker luisteren naar je lijf. Yoga betekend eenheid. Hierbij zoeken we naar de balans tussen inspanning en ontspanning. Iedere keer als je je yogamat uitrolt heb je daardoor geen verwachtingen. Wij zeggen altijd; je hoeft zelfs niet te ontspannen. Wees nieuwsgierig naar hoe je lichaam beweegt, hoe je ademt, wat er gebeurt in je hoofd en je stemming. Op deze manier leer je jezelf op een andere manier kennen. 

2. Kom op tijd

Op tijd komen klinkt misschien heel logisch. Maar iedere dag voorafgaand aan de yogalessen die we geven in onze yogastudio in Groningen, komen er mensen op het laatste nippertje binnen. Hierdoor begin je anders aan je les dan wanneer je op tijd bent. Vaak zijn mensen gejaagd en duurt het langer om je aandacht in je lijf te brengen dan wanneer je meer tijd genomen had. Kom daarom een kwartiertje eerder en rol alvast je yogamatje uit. Wij vinden het heerlijk om bijvoorbeeld al even in savasana te gaan liggen. Of doe een andere ontspanningsoefening die je fijn vindt. Kortom, neem je tijd.

3. Wees open minded

Als je open minded bent wordt je misschien positief verrast. Laat je ‘innerlijke criticus’ maar even voor wat het is en oordeel niet. Veel mensen moeten een drempel over als het gaat over yoga. Het zou zwevierig zijn, alleen voor lenige mensen geschikt zijn en alleen voor vrouwen. Niets is minder waar. De enige manier om erachter te komen of yoga bij kan dragen aan jouw welzijn is door het te ervaren zonder oordeel. 

4. Focus op je eigen yoga beoefening

Yoga leert je bewust te worden van je eigen gedrag en patronen. Waarschijnlijk gaat je ego tijdens een les wel eens aan het werk. Veel beginnende yoga beoefenaars vergelijken zichzelf met iemand anders in de ruimte die wellicht leniger of sterker lijkt. Een veel gebruikte uitspraak in onze yogastudio in Groningen is dan ook: De yogamat is je wereld. Daarmee bedoelen we dat het enige waar je je bewust van bent is je eigen beoefening en niet dat van de ander. En mocht je toch af en toe afdwalen naar wat je buurman of buurvrouw doet tijdens de les, merk het dan maar op en keer weer terug naar wat jijzelf aan het doen bent. 

5. Focus op je ademhaling

Door je te focussen op je ademhaling train je je brein om aanwezig te zijn in het nu, in plaats van de toekomst of het verleden. Je ademhaling is tijdens iedere yogales de rode draad. Want hoe rustiger je ademt, hoe beter je lijf, hoofd en gevoel kunnen functioneren. Je zou denken dat ademen supersimpel is. We doen het immers iedere dag en we hoeven er niet over na te denken. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen te snel, onregelmatig en oppervlakkig ademen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, een onrustig gevoel, hyperventilatie of spanning in het nek- en schoudergebied. Yoga leert je te ademen naar je buik

Wil je ervaren wat yoga voor je kan betekenen?


Ja ik doe een les mee!