fbpx

Datum

Aerial yin yoga: wat is het en hoe is het ontstaan?
aerial yin yoga groningen

Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van Yin Yoga of heb je deze vorm van yoga al beoefend. Yin Yoga is in Nederland heel populair. Wij voegen er ook nog een aerial doek aan toe om je nog dieper te laten ontspannen. Het is een fijne manier om na een drukke dag in te checken bij jezelf; hoe voelen je spieren, hoe is het met je ademhaling, wat gebeurt er met je gevoel en hoe is het met je hoofd?

Bewegelijkheid van je spieren en gewrichten vergroten

Tijdens een Yin Yogales neem je houdingen aan om je bindweefsel te versoepelen en sterker te maken; je verlengt de diep-liggende spieren en je maakt ruimte in het gebied van je bekken. Bindweefsel vangt de krachten van je bewegingen op. Overal in het lichaam bevind dit weefsel zich. De hardheid en de elasticiteit hangen af van de eisen die aan het betreffende weefsel is gesteld. Denk maar aan het verschil in bewegelijkheid van bijvoorbeeld een spier en kraakbeen.

Spieren en bindweefsel

Terwijl je met actieve vormen van yoga en sport je spieren aanspant en ontspant, laat je je spieren tijdens een yin yoga les zoveel mogelijk los. De Amerikaan Paul Grilley is de grondlegger van Yin Yoga. Zijn bevindingen zijn gestoeld op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur. In zijn boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Grilley dat verschil uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.’ De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke, aldus Yoga Online. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. ‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken. De bewegelijk in je lichaam vergroot je het meest door Yin Yoga te combineren met yang yogavorm, zoals aerial active yoga. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op een  sport zoals hardlopen, zwemmen en fitness.

Aerial Yin Yoga: zittende en liggende oefeningen met het aerial doek

Bij Yin Yoga gaat het er niet om hoe lenig je bent. Het gaat erom dat je de bewegelijkheid in je lichaam en geest vergoot door spanning los te laten. Door de yin yogahoudingen zittend of liggend uit te voeren is dit mogelijk. Deze houdingen zorgen ervoor dat je de bewegelijkheid van je lijf bevorderd. Als je veel sport en korte spieren hebt is het dé vorm van yoga als tegenhanger. Ook als je een zittend beroep hebt is deze vorm van yoga fijn om te doen. In Yin yoga blijf je meerdere minuten in een houding, waardoor je je bewust wordt waar je spanning vasthoudt en dat je het kan loslaten. Je neemt de tijd voor om je lichaam en geest tot rust te brengen. Door het aerial yoga doek toe te voegen aan deze les is het makkelijker om je focus naar jezelf te brengen. Het doek omhult je waardoor je letterlijk in je eigen ruimte bent en er minder prikkels bij je binnenkomen. Enerzijds kan bij Aerial Yin Yoga het doek net als bij de actieve Aerial Yoga helpen om houdingen toegankelijker te maken door een deel van het lichaamsgewicht te dragen. Het effect hiervan is vergelijkbaar met wat een bolster kan doen. Anderzijds geeft het doek de mogelijkheid om houdingen te verdiepen. Ook kunnen we het doek inzetten om druk uit te oefenen op een specifiek deel van het lichaam. Op die manier kunnen we de energiestroom in de meridianen, het bindweefsel en de bloedsomloop stimuleren. Dit is te vergelijken met een drukpuntmassage.

 

Misschien is dit ook iets voor jou:yoga groningen

>> Een Aerial Yin Yogales volg je in onze yogastudio in Groningen. Bekijk hier het lesrooster. 

 

 

 

aerial yoga doek kopen

>> Wil je ook een aerial yoga doek kopen?  Ga naar de shop