fbpx

Datum

Yoga en je hormonen
yoga groningen

Je hormonen zijn alles bepalend als het gaat om je mentale en fysieke welzijn. Ze kunnen je helpen, maar ze kunnen je ook enorm in de weg zitten. De afgelopen tijd heb ik mijn voedingspatroon veranderd met behulp van een orthomoleculair therapeut èn zet ik yoga in gericht op hormonale balans. Ik neem je in dit blog mee wat je kan doen om je hormonen meer in het gareel te krijgen op een natuurlijke manier.

 

Wat zijn hormonen en wat is het nut ervan?

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties te regelen. Hormonen hebben invloed op zowel langlopende lichaamsprocessen, zoals de groei of de puberteit, als kortlopende lichaamsprocessen zoals bloeddruk en angstreacties.

Hormoon-producerende klieren

Hormonen worden gemaakt in de klieren van verschillende lichaamsdelen:

  • Het hoofd: hypothalamus en hypofyse.
  • De hals: schildklier en bijschildklieren.
  • De buik: bijnieren, alvleesklier (pancreas)
  • De voortplantingsorganen: eierstokken of teelballen.

De functie van je hormonen

Hormonen zijn betrokken bij vele processen en functies in je lichaam:

  • Groei en ontwikkeling
  • Puberteit en voortplanting
  • Stofwisseling
  • Water- en zouthuishouding
  • Gedrag, gevoel en emoties

Zo zorgt bijvoorbeeld melatonine er bijvoorbeeld voor om goed in te slapen. Cortisol helpt je lichaam zo snel mogelijk te reageren op een stress situaties.  En testosteron helpt je bij het verhogen van je libido en de opbouw van je spieren.

Helaas hebben hormonen zowel voor vrouwen als voor mannen ook nadelige kanten. Als vrouw kun je veel last hebben van hormonen voor of tijdens de menstruatie, een zwangerschap of de overgang. En na je 42ste levensjaar verandert je hormoonhuishouding structureel. Klachten als buikpijn, weinig energie, slecht slapen, stemmingswisselingen, zware bloedingen en hoofdpijn kunnen voortkomen uit hormonale disbalans.

 

Hoe helpt yoga bij horomonale disbalans?

 

1. Yoga helpt bij acceptatie van hormonale verschijnselen

Het is nu eenmaal niet fijn om last te hebben klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, vermoeidheid en neerslachtigheid. Yoga help je om te stoppen met vechten tegen de situatie. Want weerstand hebben kost alleen maar meer energie. Alles wat je aandacht geeft, groeit immers.

Yin Yoga kan hier bijvoorbeeld enorm bij helpen. In de Oosterse traditie gaat men er vanuit dat je spanning opslaat in het bindweefsel. Dit wordt gezien als een energetisch netwerk dat met elkaar samenwerkt. Wanneer er blokkades ontstaan zal dit een negatief effect hebben op je fysieke en mentale welzijn. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van je bindweefsel en gewrichten; ze stretchen dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In eerste instantie zijn de houdingen bedoeld om in meditatiehouding te kunnen zitten zonder spanning te ervaren. Maar het is vooral fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.

 

2. Gezonde ademhalingstechniek

Een correcte ademhaling is onmisbaar bij hormonale klachten! Een ontspannen ademhaling is een voorwaarde voor een ontspannen lichaam. De inademing is korter dan je uitademing. Op een uitademing laat je los en schakel je naar het parasympathische (=ontspannings) deel van je zenuwstelsel. Als je leert om je adem te richten op het gebied waar je last van hebt, is de kans groot dat de pijn of het ongemak na een tijdje afneemt. Het is niet voor niets dat zwangere vrouwen onder andere door middel van ademhalingstechnieken worden voorbereid op de bevalling. Ook zorgt een coherente ademhaling voor een rustige en gelijkmatige hartslag, waardoor je meer rust ervaart in je hoofd.

3. Hormoonyoga

Beweging en ademhaling zijn twee belangrijke factoren die je oefent tijdens een les hormoonyoga. Tijdens deze les richt je je op de verschillende klieren die hormonen produceren. De houdingen in deze series maken het bekkengebied meer open, soepeler en zachter. Zo beperk je de kans op blokkades en kan alles zo goed mogelijk doorstromen.

Deze les van YogaTV is fijn om te doen:

 

Cursus Yoga en de Hormonen

De cursus yoga en de hormonen start binnenkort bij ons in de studio. Op 9/16/23 maart om 20:15 leer je:
• Een serie oefeningen om thuis te kunnen oefenen. Deze oefeningen werken in op het endocriene systeem en hebben op die manier invloed op je hormonale balans.
• Je ontwikkeld een gezonde ademtechniek en specifieke oefeningen voor balans.
• Je ontvangt drukpuntmassage van het aerial doek.
• Je krijgt een introductie in de Indiase gezondheidsleer Ayurveda.
• En je krijgt oefeningen mee voor thuis.

👉 Praktisch:
• Ervaring met yoga mag, maar het hoeft niet.
• Wil je online meedoen? Dat kan ook via live stream! 💻 (een aerial doek hoef je thuis niet te hebben. Ik pas de les voor je door differentiatie aan te geven als nodig).
• Tijd: 20:15-21:30
• Jouw bijdrage is €65,-, inclusief het oefenmateriaal voor thuis.

Aanmelden doe je hier.

Superleuk als je meedoet. Heel graag tot in de studio!