fbpx

Datum

Praktische tips voor je kraamweek
kraamtijd tips
  1. Meal prepping

Op het moment dat je kindje geboren is komt er veel op je af. Je bent ineens moeder, je lichaam gaat ontzwangeren, misschien geef je borstvoeding en moet je bijkomen van de bevalling. Hoe lekker is het dan om niet na te hoeven denken over wat je gaat eten? Tijdens je zwangerschapsverlof kan je alvast in het voren koken en je vriezer vullen met gezonde maaltijden. The first forty days is een fijn boek om te lezen. Er staan ook een aantal maaltijden die je helpen bij je herstel.

2. Kraamvisite 

Ik hoorde eens een verhaal over olifanten die zich hetzelfde gedragen als mensen wanneer er een kleintje geboren wordt. Het pasgeboren olifantje is veilig bij moeder en de kudde gaat er letterlijk omheen staan. Eigenlijk doen mensen hetzelfde. Familie en vrienden willen jou en je kindje graag zien en vasthouden. Omdat de praktijk leert dat het soms moeilijk kan zijn om als kraamvrouw grenzen aan te geven is het verstandig om hier van te voren iets over af te spreken met je partner en de kraamverzorgende. Als je weinig tot geen behoefte aan bezoek hebt is dat ook helemaal prima. Jij bent de baas. 
 

3. Kraamcadeau? Neem eten mee:

Er is niks fijner om verzorgt te worden als je net een kindje hebt. Niet alleen jij, maar ook je partner. Vraag je familie en vrienden daarom om een lekkere warme hap mee te nemen!

4. Houd een week (bed)rust 

Zorg ervoor dat je een week niet wandelt. Je bekkenbodem heeft het zwaar te verduren gehad en heeft absolute rust nodig. Na een week kan je es kijken of je een kort rondje kan wandelen en wat scharrelen in huis. Als je een moe gevoel krijgt in je bekkenbodem dan neem je weer rust. 

5. Houd rust voor een week

Zorg ervoor dat je een week na je bevalling niet wandelt. Je bekkenbodem heeft het zwaar te verduren gehad en heeft absolute rust nodig. Na een week kan je es kijken of je een kort rondje kan wandelen en wat scharrelen in huis. Als je een moe gevoel krijgt in je bekkenbodem neem je weer rust.

5. Lactatiedeskundige

Laat je van te voren informeren over borstvoeding en flesvoeding. In Groningen vind ik Berber Meihuizen en de borstvoedingsacedemie heel goed. Ze kunnen je op een hele praktische manier helpen bij het vinden van jullie ritme. 

5. Tips van de vrouwen die zwangerschapsyoga bij mij deded

  • Probeer zo lang mogelijk niks te doen. 
  • Leg je telefoon aan de kant (!)
  • Weet dat de dag al geslaagd is als je kindje voldoende heeft gedronken en jullie veel hebben geknuffeld. Ook als het je niet eens gelukt is om je te doucen en aan te kleden.
  • Zorg ervoor dat anderen voor jou zorgen: de kraamtijd is daarvoor.
  • Neem de tijd voor je baby, maar ook zeker voor jezelf. 
  • Vetrouw op je moedergevoel. Ook al voel je je nog zo onzeker.
  • Durf over je gevoelens te praten, ook al zijn ze soms donker.
  • Vraag om hulp als je dat nodig hebt.
  • Doe niks anders dan slapen, eten, douchen, je baby knuffelen en voor jezelf laten zorgen.
  • Bespreek met je omgeving de verwachtingen en vertel waar je behoeften aan hebt.
  • Wees niet te streng voor jezelf.

Kom je een proefles zwangerschapsyoga meedoen in Groningen? Een proefles is €10,-

Wil je thuis je yogamat uitrollen? Volg dan de complete online zwangerschapsyoga!

Miscchien vind je dit ook leuk om te lezen: “Wat er met je gebeurt tijdens je kraamtijd”.