fbpx

Datum

Praktische tips voor je kraamweek
kraamtijd tips

De kraamweek is de periode direct na de bevalling waarin jij en je pasgeboren kindje thuis verblijven en worden verzorgd door je partner en de kraamverzorgende. Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje lag mijn focus op de bevalling. Ik dacht; als het kind er maar uit is. Daarna zien we weer verder. Achteraf was het handig geweest om me in te lezen over de kraamtijd. Er komt namelijk praktisch, fysiek en emotioneel nogal wat op je af tijdens deze tijd. In dit blog lees je alvast wat praktische tips:

 1. Meal prepping

Op het moment dat je kindje geboren is komt er veel op je af. Je bent ineens moeder, je lichaam gaat ontzwangeren, misschien geef je borstvoeding en moet je bijkomen van de bevalling. Hoe lekker is het dan om niet na te hoeven denken over wat je gaat eten? Tijdens je zwangerschapsverlof kan je alvast in het voren koken en je vriezer vullen met gezonde maaltijden. The first forty days is een fijn boek om te lezen. Er staan ook een aantal maaltijden die je helpen bij je herstel.

2. Kraamvisite 

Ik hoorde eens een verhaal over olifanten die zich hetzelfde gedragen als mensen wanneer er een kleintje geboren wordt. Het pasgeboren olifantje is veilig bij moeder en de kudde gaat er letterlijk omheen staan. Eigenlijk doen mensen hetzelfde. Familie en vrienden willen jou en je kindje graag zien en vasthouden. Omdat de praktijk leert dat het soms moeilijk kan zijn om als kraamvrouw grenzen aan te geven is het verstandig om hier van te voren iets over af te spreken met je partner en de kraamverzorgende. Als je weinig tot geen behoefte aan bezoek hebt is dat ook helemaal prima. Jij bent de baas. 
 

3. Kraamcadeau? Neem eten mee:

Er is niks fijner om verzorgt te worden als je net een kindje hebt. Niet alleen jij, maar ook je partner. Vraag je familie en vrienden daarom om een lekkere warme hap mee te nemen!

4. Houd een week (bed)rust 

Zorg ervoor dat je een week niet wandelt. Je bekkenbodem heeft het zwaar te verduren gehad en heeft absolute rust nodig. Na een week kan je es kijken of je een kort rondje kan wandelen en wat scharrelen in huis. Als je een moe gevoel krijgt in je bekkenbodem dan neem je weer rust. 

5. Houd rust voor een week

Zorg ervoor dat je een week na je bevalling niet wandelt. Je bekkenbodem heeft het zwaar te verduren gehad en heeft absolute rust nodig. Na een week kan je es kijken of je een kort rondje kan wandelen en wat scharrelen in huis. Als je een moe gevoel krijgt in je bekkenbodem neem je weer rust.

5. Lactatiedeskundige

Laat je van te voren informeren over borstvoeding en flesvoeding. In Groningen vind ik Berber Meihuizen en de borstvoedingsacedemie heel goed. Ze kunnen je op een hele praktische manier helpen bij het vinden van jullie ritme. 

 

5. Tips van de vrouwen die zwangerschapsyoga bij mij deden

 • Probeer zo lang mogelijk niks te doen. 

 • Leg je telefoon aan de kant (!)

 • Weet dat de dag al geslaagd is als je kindje voldoende heeft gedronken en jullie veel hebben geknuffeld. Ook als het je niet eens gelukt is om je te doucen en aan te kleden.

 • Zorg ervoor dat anderen voor jou zorgen: de kraamtijd is daarvoor.

 • Neem de tijd voor je baby, maar ook zeker voor jezelf. 

 • Vetrouw op je moedergevoel. Ook al voel je je nog zo onzeker.

 • Durf over je gevoelens te praten, ook al zijn ze soms donker.

 • Vraag om hulp als je dat nodig hebt.

 • Doe niks anders dan slapen, eten, douchen, je baby knuffelen en voor jezelf laten zorgen.

 • Bespreek met je omgeving de verwachtingen en vertel waar je behoeften aan hebt.

 • Wees niet te streng voor jezelf.

 
Ik hoop dat je van deze bijzondere tijd kan genieten. En als je misschien toch een hobbel op de weg tegenkomt weet dat er genoeg mensen zijn die je kunnen en willen helpen!