fbpx

Datum

Hoe kan je partner je kan helpen tijdens de bevalling
zwangerschapscursus in Groningen

Steeds vaker krijg ik vragen van partners die tegen de bevalling opzien. Ze hebben het gevoel dat ze niets kunnen doen als hun vrouw de pijn van de weēen moet opvangen.

Niets is minder waar! De steun van de partner tijdens de bevalling is van onschatbare waarde en kan het proces voor jou als barende vrouw enorm verbeteren. Hier zijn een aantal prakitsche tips waarop een partner kan helpen:

  1. Emotionele steun: Toon begrip, aanmoediging en positiviteit. Het coachen en aanmoedigen kan jouw vertrouwen vergroten en angst verminderen.

  2. Fysieke aanwezigheid: Gewoon aanwezig zijn kan al heel geruststellend zijn. Houd de hand van je vrouw vast, geef zachte aanrakingen en laat zien dat je er voor haar bent.

  3. Praktische hulp: Zorg voor praktische behoeften zoals het regelen van vervoer, jet muntje voor een rolstoel in het ziekenhuis paraat hebben, zorgen voor de bevaltas en ervoor zorgen dat alle nodige documenten zoals het bevalplan mee zijn.

  4. Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken: Help je vrouw met ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Herinner haar eraan rustig te ademen en moedig haar aan om diepe, kalmerende ademhalingen te nemen. Doe dit samen. 

  5. Informatie verschaffen: Zorg ervoor dat jij precies weet wat er fysiek met je vrouw gebeurt tijdens de bevalling en de kraamtijd. Hierdoor voel jij je zekerder en weet je wat jou te wachten staat.

  1. Water en snacks: Zorg ervoor dat je vrouw voldoende gehydrateerd blijft en bied lichte snacks aan om haar energieniveau op peil te houden. Denk aan water, kokoswater, waterijsjes, dadels, notenreep etc. Zorg ervoor dat ze met name tijdens het begin van de bevalling genoeg eet, zodat ze voldoende energie heeft. Als de weeën heftiger worden houdt ze niet veel eten binnen. Houd daar rekening mee. Denk er ook aan zelf te eten en te drinken. Je vrouw heeft niks aan een partner die honger heeft.   

  2. Massage en fysieke ondersteuning: Fysieke ondersteuning, zoals het helpen bij houdingsveranderingen, kan ook comfort bieden. Massage zorgt ervoor dat je endorfines sneller aangemaakt worden. Dit is een natuurlijke pijnstilling. Dus go for it, als ze het fijn vindt!

  3. Advocaat zijn voor de wensen van de moeder: Als er een geboorteplan is opgesteld, help dan bij het communiceren met medisch personeel om ervoor te zorgen dat de wensen van de moeder zo veel mogelijk worden gerespecteerd.

  4. Aanmoedigen van pauzes: Zorg ervoor dat je vrouw voldoende rust krijgt tussen de weeën door. Moedig haar aan om die momenten te gebruiken om te ontspannen en op krachten te komen.

  5. Positieve bevestiging na de bevalling: Biedt erkenning na afloop van de bevalling. Maak complimenteren van haar moed tot het uiten van liefde en bewondering voor haar kracht tijdens het gehele proces. Dat helpt bij de verwerking van dit life event!

Het belangrijkste is dat de partner open staat voor de behoeften en wensen van jou als moeder en jou ondersteunt op de manier die jij prettig vindt. Want als jij je prettig voelt kan je zo goed mogelijk ontspannen. Dat is enorm helpend tijdens een bevalling.  

Communicatie is cruciaal, en het is nuttig om vooraf te bespreken wat de moeder tijdens de bevalling zou willen en nodig heeft van haar partner.

Wil je meer weten over de docent en Yoga050? Bekijk dan deze pagina eens. 

Een ontspannen bevalling begint met je ontspannen voelen tijdens je zwangerschap. Lees dit blog maar eens.