fbpx

Datum

Hoe yoga helpt bij depressie
workshop yoga

Volgens Trimbos (2019-2022) krijgen een kwart van de Nederlanders ooit te maken met een depressie. Elk jaar geldt dat voor ongeveer 9% van de volwassenen. Vrouwen van 18-34 jaar hebben de grootste kans op een depressie. 

In mijn lessen zie ik regelmatig mensen met depressieve klachten die baad hebben bij yoga. In dit blog vertel ik je waarom:

 

1. Stressreductie door ademhaling en meditatie

Chronische stress is vaak verbonden aan depressie, en het verlagen van stress kan je mentale gezondheid  verbeteren.Tijdens een yogales werken we aan ademhalingstechnieken (pranayama). Bij depressie zien we vaak dat mensen snel en hoog ademen. Wanneer je leert en regelmatig oefent met het doen van buikademhaling zal je merken dat je lichaam en geest er positief op reageren. Je longfunctie verbeterd, detox-effect, immuunsusteem wordt sterker en meer uithoudingsvermogen. Meditatie kan helpend zijn. Doe dit wel onder begeleiding van een goed opgeleide yogadocent of mindfulness trainer. Meditatie kan sombere gedachten zelfs triggeren. 

 

 

 

2. Neurologische effecten:

Stress is natuurlijk gekoppeld aan je brein. Daarom duiken we kort de wetenschap in om te weten te komen waarom yoga je een gevoel van rust geeft. Neurotransmitters zijn een soort boodschappers in je hoofd en spelen een grote rol bij het veranderen van gedrag en stemmingswisselingen. Een belangrijke neurotransmitter is gamma-aminoboterzuur (GABA). Het speelt een grote rol bij het verminderen van ‘neuronale prikkelbaarheid’ door het zenuwstelsel. Stress en depressie worden vaak in verband gebracht met lage GABA-waarden. Een studie die werd gedaan in 2007, laat zien dat yoga beoefenaars een gemiddelde stijging van 27% in hun GABA niveaus hadden wanneer ze 55 minuten asanas (yogahoudingen) beoefenden. De controlegroep, die andere ontspannende activiteiten deed, vertoonde geen verhoging. Een vervolgonderzoek, gepubliceerd in 2010, liet zien dat zelfs beginnende yogabeoefenaars een grote stijging van de GABA neurotransmitter hadden, samen met een verbeterde stemming en minder angstgevoelens.

 

3. Yoga en voeding 

Je darmen hebben een direct effect op je hele fysieke en mentale systeem. Wanneer je somber bent veranderd je eetgewoonte. Vaak eet men te weinig, te veel en bewerkt voedsel. Dat is natuurlijk superslecht voor je lichaam. Als je dagelijks yoga beoefent werk je aan een gezond metabolisme. Veel asanas masseren je buik, waardoor je een betere stoelgang ontwikkeld. Yoga kan werken als een spiegel. Het stimuleert je om je lichaam met compassie te behandelen. Je wordt je steeds bewuster van wanneer je trek hebt en wat je lichaam de juiste energie geeft. 

 

Heb je last van depressieve klachten? En is de drempel hoog om mee te doen aan een van mijn lessen of workshops? Schroom niet een mailtje te sturen. Ik help je graag tijdens een 1:1 traject of een groepsles/worksop