fbpx

Datum

Waarom yoga balans brengt
aerial yoga shop

Yoga bracht mij van een stressmodus in een modus vanuit balans. Het heeft mij geleerd om te luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Dit zijn een paar  (mogelijke) effecten van yoga: 

  1. Mobiliteit

De meeste mensen kennen yoga door de houdingen, ook wel asanas genaamd in Sanskriet, die beoefent worden. In het kort zou je kunnen zeggen dat je hierdoor je mobiliteit vergroot zodat je makkelijker in meditatiehouding kunt zitten. Door regelmatig yoga te beoefenen worden je spieren soepeler. Om je spieren langer te maken zal je dagelijks moeten oefenen. Je spieren bestaan uit een goed doorbloed gedeelte en een gedeelte waar minder bloed doorheen stroomt. Als je dagelijks een paar houdingen doet die je ongeveer één tot drie minuten vasthoudt zal je binnen een paar weken al meer lengte ervaren in je spieren.  Het goed doorbloede gedeelte van een spier rekt snel op. Het minder doorbloede gedeelte van de spier heeft langer de tijd nodig om langer te worden. Dat kan soms wel jaren duren. 

2. Kracht

Veel yogahoudingen vereisen het gebruik van je lichaamsgewicht als weerstand, waardoor spieren sterker worden. Er zijn veel verschillende soorten yoga. Je kan je wel voorstellen dat je niet sterk wordt van meditatieve yoga. Waar je eerder aan zou kunnen denken zijn ashtanga, vinyasa of power yoga. Hierin wisselen houdingen (asanas) zich met elkaar af waarbij je ademhaling de rode draad is. Stap voor stap zal je merken dat je sterker wordt op fysiek en zeker ook mentaal vlak. 

 

 

3. Houding en lichaamsbewustzijn

 

De meeste mensen geven veel aandacht aan het denken. Hierdoor verdwijnt het contact met het lichaam soms een beetje. Yoga moedigt je aan een goede lichaamshouding aan te nemen vanuit het voelen, ademen en bewegen. Hierdoor kunnen fysieke klachten verminderen en voorkom je blessure en vergroot je het bewustzijn van je lichaam. Dit kan helpen bij het verminderen van rugpijn en het voorkomen van blessures.

4. Stressreductie

Door te bewegen, je ademhaling te vertragen, te mediteren en te leren om je aandacht in het hier en nu te houden wordt je stress-level lager. Je stresshormonen worden verlaagt, je para-sympatische zenuwstel wordt actief waardoor je ontspant en je ervaart rust. Je hartgezondheid gaat omhoog, je emotionele welzijn verbeterd en je lichaam wordt schoner. Dit zijn grote effecten die door regelmatig te oefenen te merken zijn. Oefen met zachtheid, geduld en compassie. 

Let op, yoga is geen quick fix. Het is iets dat je moet onderhouden. Zorg ervoor dat je routines maakt in je dag, waardoor gezonde gewoontes zoals je yogabeoefening bij je leven gaat horen. 

Misschien is dit blog ook interessant: Vijf redenen om te mediteren

yoga in groningen

Misschien is dit blog ook interessant: Vier misverstanden over aerial yoga. 

aerial yoga groningen